Det ser mörkt ut.

03.02.2018

Det är dags för ett inlägg på bloggen efter ett långt uppehåll. Jag har lagt ett moratorium på sociala medier sedan december. Anledningen? En deadline för manus två i Labyrintserien.

Efter en första granskning av förlagsredaktör Sandra Gustafsson har jag skrivit om stora delar, plockat bort ett av berättarperspektiven med åtta kapitel och lagt till ett annat perspektiv med åtta kapitel - ett mödosamt arbete vill jag lova.

Tänk er att ni flätar en hårfläta med fyra olika färger. Det är en lång fläta, en sådär trehundra tag. När ni är klara ser ni att den lila färgen inte matchar med de andra och ni bestämmer er för att byta till rosa. Det går inte att dra ur den lila testen utan att allt trasslar ihop sig. Enda sättet är att fläta upp allt, färga den där testen rosa och fläta om. En rätt bra liknelse till att skriva ur fler olika perspektiv.

Nu är manuset skickat till förlaget och den ordinarie utgivningsprocessen kan börja. Till min stora lycka har jag fått samma lektör som förra gången, nämligen den eminenta Frida Eriksson som med kritisk blick och stort tålamod knådade mitt första manus till ett bra slutresultat. Det ska bli så kul att sätta igång och redigera med dig Frida!

Jag har fått flera frågor från er läsare: Hur lång är del två? Slutar den med en cliffhanger? Vad kommer den att heta?

Hur långt slutresultatet blir, vet jag inte. Nu är den ungefär lika omfattande som del ett, dvs strax under fyrahundra sidor, men vad som kommer ut ur redigeringsprocessen kan vara något annat.

Slutet har jag gjort om och kapat femtio sidor för att få ett kortare och mer dramatiskt slut. Var nu lugna. Många frågetecken i "Labyrint - Vägen in" kommer att få sin förklaring under del två, men visst ska ni läsare inte känna er helt nöjda efter del två? Då kommer ni inte vilja läsa sista delen! Man måste vara lite smart ;-).

Titeln kommer bli "Labyrint - Illumination". Ordet Labyrint binder ihop serien och Illumination är underrubriken. Jag har alltid gillat det ordet eftersom det bjuder på flera spännande associationer som Illuminati, den konspirationstyngda ordern som det bubblar upp teorier om utomjordingar och chemtrails på nätet. Finns där kopplingar till Lucem ferre? Ni får läsa och se. Lumen och lux är vackra ord och används som enheter för ljusflöde och belysningsstyrka. På andra sidan vattnet om där jag bor, ligger den gamla lampfabriken Luma där glödlampor tillverkades mellan 1930-1977. Så jag har gått och ruvat på den titeln ganska länge.

Ordet kan användas med olika betydelser på svenska, men jag syftar på en inre upplysning i manuset. Jag tänker även att illustratören kan göra en snyggt omslag, kanske lysande bokstäver i mörker?

Handlingen då? Det är en lite svartare bok där jag utsätter mina kära vänner för påfrestningar: Jake får kämpa hårt, även Julia har det tufft i perioder. Några flyr, vissa dör. Med andra ord, det ser rätt mörkt ut. Men kom ihåg, det måste vara mörkt för att ljuset ska kunna sippra in.

Planerad lansering i september 2018, lagom till bokmässan. Jag ska hålla er bättre uppdaterade under processen denna gång.